دلایل ریپ زدن خودرو چیست؟
ریپ زدن یا لرزش موتور خودرو یکی از مشکلاتی است که شاید با آن روبرو شده باشید. اگر خودرو بهخوبی کار نمیکند یا پس از مدت کوتاهی خاموش میشود یا لرزش غیرطبیعی دارد به این معنی است که مشکلی در خودرو بهوجود آمده و باید برای رفع آن اقدام کرد.
کلیک کن و عضو کانال تلگرام همراه مکانیک شو تا فیلمهای جذاب خودرو مورد نظرت رو ببینی
آیا میدانید ریپ زدن به چه معنی است و چرا در خودروها از این اصطلاح استفاده میشود؟ آیا میدانید دلایل ریپ زدن خودرو چیست؟ با ما در مجله همراه مکانیک همراه باشید تا بیش از پیش با این اصطلاح رایج آشنا شوید.
منظور از ریپ زدن چیست؟
ریپ زدن خودرو درواقع به معنای لرزشهای غیرطبیعی، صداهای ناهنجار، کُپ و نوسان دور موتور است؛ به عبارتی دیگر اگر موتور خودرو به هر دلیلی نرم و یکنواخت عمل نکند و به حالت نامتوازن و منقطع وظیفه خود را انجام دهد، در اصطلاح گفته میشود که ماشین ریپ میزند.
ریپ زدن خودرو از آن دست مشکلاتی است که به محض مواجهه با آن باید سریعا خودرو را نزد مکانیک ماهر ببرید تا از آسیبهای غیرقابل جبران جلوگیری شود. در ادامه مقاله به بررسی دلایل ریپ زدن خودرو خواهیم پرداخت.
دلایل ریپ زدن خودرو
ریپ زدن خودرو میتواند دلایل مختلفی داشته که ریشهیابی این عوامل، در نحوه برطرف کردن آن امری بسیار حیاتی است و چنانچه برخی از عوامل آن اصلاح نشوند، میتواند هزینههای گزافی را به راننده و مالک خودرو تحمیل کند. در ادامه به برخی از مهمترین دلایل ریپ زدن خودرو اشاره شدهاست.
معیوب بودن شمع خودرو
یکی از اولین و رایجترین علل ریپ زدن خودرو به دلیل خراب بودن یا کثیفی شمعهای موتور است. شمع خودرو که وظیفه ایجاد جرقه در محفظه احتراق سیلندر را بر عهده دارد، پس از مدتی به دلیل تنشهای ناشی از فعالیت در حرارت بسیار بالای درون سیلندر، دیگر قادر به انجام صحیح وظایف خود نیست و باید با انواع جدیدتر تعویض شود. گاهی اوقات انواع دوده و رسوبات نیز موجب آلوده شدن سر شمعها میشود که میتواند کیفیت قوس الکتریکی شمع را تحت تاثیر قرار دهد و موجب ریپ زدن موتور شود. در این صورت میتوان پس از باز کردن شمعها از روی سرسیلندر، نسبت به تمیزکاری و نصب مجدد آنها اقدام کرد. توصیه میشود شمعها را پس از طی مسافت 40 تا 50 هزار کیلومتر، پیش از آنکه معیوب شوند تعویض کنید.
معیوب بودن سیستم سوخترسانی
به محض مشاهده ریپ زدن خودرو، میزان سوخت موجود در باک را چک کنید؛ چراکه در صورت کم بودن سوخت، موتور به لرزش میفتد یا اصطلاحا ریپ میزند. لازم به ذکر است چنانچه بنزین به مقدار کافی در باک موجود نباشد، خودرو در تمامی شرایط رانندگی (آرام، سربالایی، سرعت بالا و…) ریپ میزند. اگر سوخت به میزان کافی در باک موجود است حال باید به سراغ عوامل دیگر رفت.
همچنین باید گفت که مهمترین اجزای سیستم سوخترسانی خودرو شامل قطعاتی نظیر پمپ بنزین، صافی بنزین و انژکتورها است. در صورت معیوب بودن یا گرفتگی مجاری عبور سوخت از این قطعات، موتور قادر به انجام روان و نرم وظیفه خود نخواهد بود. شستشوی دورهای انژکتورها و تعویض به موقع صافی بنزین برای پیشگیری از این مشکل راهگشا به نظر میرسد.
خرابی سنسورهای مرتبط با سیستم سوخت و هوا رسانی
اگر نسبت اختلاط سوخت و هوا مناسب نباشد، موتور ریپ میزند که این امر دلایل زیادی میتواند داشته باشد. در گام اول پمپ بنزین را کنترل کنید، چراکه اگر پمپ به درستی کار نکند بنزین بیشتر یا کمتر از مقدار مورد نیاز به سیلندرها فرستاده خواهد شد. مسدود و کثیف بودن لولههای واسط از دیگر عواملی است که مانع رسیدن بنزین کافی به سیلندرها خواهد شد؛ لذا در صورت لزوم لولهها باید تمیز شود.
انژکتور قطعه دیگری است که در این مواقع باید مورد بررسی قرار گیرد؛ چنانچه سوزن انژکتور خراب شده یا انژکتور بیش از حد کثیف باشد ریپ زدن خودرو امری طبیعی خواهد بود. لذا سعی کنید هر از گاهی انژکتور را بررسی کرده و در صورت نیاز آن را تمیز بشویید.
هرگونه اختلال در عملکرد سنسور اکسیژن، مپ سنسور دریچه گاز و… که اطلاعات مربوط به میزان فشار هوا، غلظت اکسیژن و غیره را جهت تنظیم صحیح نسبت سوخت و هوا، زمان پاشش سوخت و برخی امور دیگر به ایسیو میرسانند، منجر به کارکرد نامتوازن موتور و ریپ زدن خودرو خواهند شد.
همچنین وجود نشتی در لولههای هوا و سوخت نیز از دیگر مواردی است که باید مورد بررسی قرار گیرند.
وجود خرابی در کویل و وایر خودرو
همانطور که میدانید کویلها درواقع سیمپیچهای القایی هستند که برق باتری را دریافت کرده و ولتاژ آن را افزایش میدهند تا الکتریسیته لازم برای فرآیند جرقهزنی شمعها تامین شود. مسلما هرگونه اختلال در عملکرد کویلها موجب عدم کارکرد صحیح سیستم جرقهزنی خودرو و ریپ زدن خودرو میشود. البته گاهی اوقات خرابی کویل صرفا ناشی از وجود نقص در سیم و سوکتهای متصل به آن است که ربطی به خود کویل ندارد.
با یه کلیک میتونی هر نوع ماشینی رو چه صفر کیلومتر چه صد هزار کیلومتر از بزرگترین نمایشگاه خودرو آنلاین در کشور کارشناسی شده و با شرایط ویژه بخری!!!
وایر شمع نیز کابلهایی است که برق ولتاژ بالا را از کویل دریافت میکند و به شمعها میرساند. هرگونه خرابی وایرها، بهویژه از بین رفتن عایق پوششی آنها میتواند منجر به تخلیه الکتریکی از بدنه وایر به سطوح فلزی اطراف و عدم کارکرد صحیح شمع متصل به آنها شود؛ در این حالت خودرو دچار ریپ زدن خواهد شد و باید نسبت به تعویض وایرها اقدام کرد. توصیه میشود هر 60 هزار کیلومتر وایر شمعها تعویض شوند.
تنظیم نبودن موتور
اگر به هر دلیلی پیشرانه از حالت تنظیم صحیح موقعیت میللنگ نسبت به میل سوپاپ خارج شود، موتور دچار افت توان شده و به یکنواختی حالت عادی کار نخواهد کرد. در این صورت شاهد ریپ زدن خودرو خواهید بود.
معیوب بودن میل سوپاپ
از دیگر دلایل ریپ زدن خودرو معیوب بودن میل سوپاپ است. اگر بادامکهای میل سوپاپ در اثر سایش دچار دفرمگی یا تغییر شکل شوند، موتور دیگر مانند قبل نرم و روان عمل نمیکند. تعویض میل سوپاپ میتواند راهحل این مشکل باشد.
تنها با یک کلیک میتونی تا 30 دقیقه بعد خودروت رو با طرح فروش فوری همراه مکانیک به پول نقد تبدیل کنی
وجود مشکل در سیلندرها
خرابی در سیلندر، سوختن واشر سرسیلندر، ترک خوردن آن و… از دیگر عواملی هستند که ریپهای زدنهای احتمالی خودرو را در پی خواهند داشت.
واشر سر سیلندر بهعنوان یک آببند بسیار مهم بین سرسیلندر و بلوک موتور قرار گرفته است و مانع از نفوذ آب رادیاتور یا روغن به درون محفظه احتراق میشود. وجود عیب در این قطعه موجب نشت رطوبت به درون محفظه سرسیلندر، به ویژه سر شمعها میشود؛ در این حالت سیستم جرقهزنی قادر به انجام صحیح وظیفه خود نبوده و در نتیجه خودرو ریپ میزند. در صورت معیوب بودن واشر سرسیلندر معمولا هنگام صبح و زمانی که موتور سرد است بیشتر با پدیده ریپ زدن مواجه خواهید شد. همچنین هرگونه نشتی روغن به سر شمعها ناشی از خرابی لاستیک سوپاپ (کاسه نمد گیت سوپاپ)، خرابی واشر سرسیلندر یا ضعیف شدن رینگ پیستونها نیز میتواند موجب ریپ زدن موتور شود.
در این مقاله سعی کردیم تا مهمترین دلایل ریپ زدن موتور و خودرو را برایتان بیان کنیم. اگر خودروی شما ریپ میزند، حتما به یک مکانیک باتجربه مراجعه کنید؛ چراکه عدم توجه به این مشکل میتواند خرابیها و آسیبهای بعدی را برای خودرو در پی داشته باشد و هزینههای گزافی را به شما تحمیل کند.